Näin suomalaisesta potusta tulee Oolannin ranskanperuna – kiertotalous kasvattaa mukulasta asti
Miten mutkattomasta suomalaisesta potusta tulee lisukkeiden aatelinen, eli maailmanlaajuisesti vedet kielelle herauttava ranskanperuna? Perunan uusi identiteetti ei suinkaan vaadi kielimatkaa Ranskaan tai Belgiaan, sillä tie pellolta pakastealtaaseen sujuu täysin kotimaisen kiertotalouden voimin.
Kiertotalous kasvattaa mukulasta asti
Oolannin ranskanperunaksi ei synnytä, sellaiseksi kasvatetaan – kiertotalouden periaatteiden mukaisesti Ahvenanmaalla. Vastuullinen kasvatustyö alkaa pellolta, kun perunat ovat vasta nuoria mukuloita, kertoo Oolannin pakasteperunatuotteita valmistavan tehtaan johtaja Christer Söderström.
”Perunoita ravitaan jäännöstuotteella, jota syntyy, kun perunankuorista ja paikallisten viljelijöiden lehmänlannasta valmistetaan biokaasua Oolannin omalla biokaasulaitoksella. Hyödyntämällä jäännöstuotteen pelloilla edistämme luonnollista ravinnekiertoa ja vähennämme keinolannoitteiden käyttöä. Se on paitsi ympäristöystävällistä myös kustannustehokasta viljelijöille”, Söderström selventää.
Oolannin perunoiden kasvatuksessa käytetään myös kiertoviljelyä maan laadun ylläpitämiseksi ja sairauksien sekä tuholaisten riskien vähentämiseksi. Näin pellosta pitäen varmistetaan, että suomalaisella potulla on parhaat mahdolliset edellytykset kehittyä maukkaaksi ranskalaiseksi.
Pesuvesi ja perunankuoret arvossa arvaamattomassa
Kun rakkaudella ja kiertotaloudella ravittujen perunoiden korjuu koittaa, on edessä vielä monta vaihetta ennen kuin peruna saa Oolannin ranskalaisen arvonimen.
Sadonkorjuun jälkeen perunat kuljetetaan tehtaalle, jossa ne kylvetetään.
”Tehtaalla perunoiden käsittely alkaa pesulla, jossa ne huuhdellaan mullasta. Pesuvesi on osa kiertotaloutta, sillä se puhdistetaan ja käytetään taas uudelleen”, Söderström selventää.
Pesun jälkeen peruna saa viimein ranskalaisen muodon. Potut leikataan tasakokoisiksi, jotta laatu ja paistojälki pysyvät yhtenäisinä. Perunoiden käsittelystä ylijääneitä kuoria ja muita ranskanperunapussiin sopimattomia paloja ei heitetä pois, vaan ne kerätään ja kuljetetaan tehtaan biokaasulaitokseen. Siellä niistä ja paikallisten viljelijöiden lehmänlannasta valmistetaan biokaasua, jota käytetään polttoaineena tehtaassa.
”Näemme jätteet enemmin resurssina kuin jätteenä”, Söderström summaa.
”Esimerkiksi vesi on arvokas resurssi, jonka hyödyntämistä on mietittävä tarkkaan. Nyt suunnitteilla onkin projekti, jossa puhdistettua prosessivettä käytettäisiin kasteluvetenä pelloilla. Tämä loisi suljetun vesikierron ja vahvistaisi tehtaan roolia kestävän kehityksen mukaisessa viljelyssä”, Söderström kertoo.
Tuulesta temmattua energiaa ja kuumia perunoita
Kiertotalous on Oolannin tehtaalla kuuma juttu, kirjaimellisesti. Tuotannon jätteistä valmistettua biokaasua nimittäin käytetään tehtaan lämmittämiseen ja tuotantolaitteiden, kuten friteerausöljyä kuumentavien kattiloiden, toimintaan.
Osana energiansaantia tehtaalla käytetään myös tuulivoimaa. Tämä täydentää biokaasun käyttöä ja vähentää riippuvuutta tavanomaisesta sähköntuotannosta. Tämä puolestaan pienentää myös Oolannin ranskanperunan hiilijalanjälkeä entisestään.
Maistuuko kiertotalous Oolannin ranskanperunassa?
Kun perunat on pesty ja pilkottu, ne maustetaan ja kypsennetään. Oolannin tiukka laadunvalvonta tuotannon eri vaiheissa takaa, että ranskalaistumisen viimeiselle etapille päässeet potut ovat todellakin luokkansa priimuksia.
Lopuksi nämä laatuvaatimukset läpäisseet perunat pakastetaan nopeasti maun ja ravinteiden säilyttämiseksi, ja kun pakastusprosessi on valmis, ranskanperunat sujahtavat pakkasen kestäviin ja kierrätyskelpoisiin muovipakkauksiin. Niissä Oolannin ranskanperunat kuljetetaan kauppojen pakastealtaisiin,
Ja kas näin suomalaisesta potusta on tullut aito Oolannin ranskanperuna.
Mutta entäpä sitten se tärkein, eli maku? Miltä maistuu mukulasta asti kiertotalouden voimin kasvatettu ja valmistettu ranskanperuna?
”Erinomaiselta”, Söderström hymyilee.
”Kun lautaselle heijastuu hyvä mieli siitä, että tuote on valmistettu ympäristöä kunnioittaen, maistuvat ranskanperunatkin kahta paremmin”, Söderström summaa.
Tiesitkö tämän Oolannin tehtaasta?
Oolannin pakasteperunatuotteet valmistetaan kotimaisesta perunasta Orkla Suomen Haraldsbyn tehtaalla Ahvenanmaalla. Perunaa kuluu tehtaalla Oolannin ja Taffelin tuotteisiin vuodessa huimat 35 miljoonaa kiloa – suuri osa tulee läheisiltä ahvenanmaalaisilta tiloilta. Tehdas on paikallisesti merkittävä työnantaja, ja sen tuotantoketju pelloilta kauppoihin antaa toimeentulon lähes 300 ihmiselle.
Oolannin tehtaalla vastuullisuus on keskeinen osa kaikkea toimintaa. Tuotamme perunankuorista biokaasua, hyödynnämme tuulivoimaa ja puhdistamme tehtaan pesuvedet. Haluamme vahvistaa paikallista kiertotaloutta ja samalla katsoa omaa kylää kauemmas.